Nieuws


De geschiedenis van de Burcht en van het dorp Oeding.


Südlohn-Oeding
De naam Oeding wordt voor het eerst in geschriften vermeld op 18 april 1353. Het betrof een oorkonde met betrekking tot de verkoop van een groot aantal eigendommen van Johann Bermentfelde. Deze heer verkocht zijn belangrijkste hoeve in Oeding (gelegen binnen het kerkbereik van Südlohn) aan bisschop Ludwig II van Münster. Deze hoeve bestond onder meer uit een molen, een burcht, meerdere bijgebouwen en een vijver.

De jaren verstreken en de oorspronkelijke hoeve veranderde in de loop der tijd tot de statige ‘burcht Oeding’. Deze u-vormige burcht was omgeven door water en vormde meerdere eeuwen het centrum van de plaats Oeding. In de directe nabijheid van de burcht vestigden zich onder andere ambachtslieden en landbouwers.

De burcht beleefde grote bloeitijden toen zij eigendom was van de heren Oeding samen met de families van Gemen, van Viermond, van Keppel en van Mulert. In 1839 raakte de burcht echter in verval, waarna deze in 1859 werd opgenomen in het bezit van de familie Pass.

De familie Pass blies de burcht nieuw leven in door deze in 1979 een grondige renovatie te laten ondergaan. Met succesvol het integreren van de oude kerker en de toren, werd de burcht omgebouwd tot een waar hotel, zonder het bijzondere karakter van de burcht uit het oog te verliezen. Juist de middeleeuwse kenmerken en eigenschappen van de burcht werden bewaard en benadrukt om zo een gastvrije en sfeervolle ambiance te creëren. Tot op de dag van vandaag behoort de burchttoren nog altijd tot een van de karakteristieke elementen van Oeding.